Sunday 11 November 2012

Pastri Tomato dan Cheese

Salam ceria semua

Ada empat bungkus lagi pastri dalam peti sejuk tu, saja je kakros biarkan.
Bukan apa... tau- tau ajerlah timbangan dah naik angka nih, ishh seram.
Janganlah jarum tu beralih angka, kalau turun takpe kalau naik pengsan.....

Jeling punya jeling tak boleh tahan jugak, kan kakros dah cakap akak ni
kalau pastri- pastri ni tak tahannn.....
Layan jelah kerenah akak ni..... konon nak dietkan kan kan tapi mana boleh tahannn......

Bukan kakros saja tau.... Hilman pun sama, dia dok depan oven tu dok kata
cepatlah masak...cepatlah masak.... dah tak sabar- sabar apa tak nyer baunya saja
dah menggoda......


Bahan- bahan :

4 bungkus shortcrust pastri
1 botol tomato bolognese atau tomato lasagne pun boleh (saiz 500g)
1 pek mild cheddar cheese (340g)
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Cara- cara :

Sagat cheddar cheese dan ketepikan.
Dalam botol tomato masukkan 2sb gula dan 1sk garam gaulkan.
Buka gulungan pastri kemudian sapu tomato atas permukaan pastri.
Taburkan cheese, kemudian gulungkan perlahan-lahan.
Potong setiap gulungan kepada 6 bahagian, kalau guna 4 bungkus pastri
macam akak boleh dapat 24 keping.
Susun terlentang diatas loyang pembakar yang dilapik dengan aluminium foil.
Kemudian taburkan lebihan cheddar cheese keatas pastri.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 45 minit
atau sehingga masak suhu 165 darjah.
Selamat mencuba, pastri yang senang dan mudah.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...