Saturday 1 December 2012

Karipap

karipap mince1
Bahan-bahan : (dapat 90 biji)

1 1/2 kg tepung gandum
1 cawan minyak
3 sudu besar marjerin (kakros guna vegetable spread)
2 sudu besar garam
3 cawan air sejuk

untuk inti karipap :

6 biji kentang dipotong dadu
1/2 kg daging ayam cincang
1 labu bawang besar didadu
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih
3 sudu besar serbuk rempah kari
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar garam
3 sudu besar gula
sedikit air

Cara-cara :

Masak inti karipap dahulu.
Panaskan sedikit minyak tumis bawang, bawang putih dan halia.
Masukkan ayam cincang dan kentang yang telah didadu.
Balik-balikkan inti kemudian masukkan rempah kari, serbuk lada hitam
dan sedikit air, masak hingga kentang empuk dan lembut.
Perasakan dengan garam dan gula, masak inti karipap hingga kering, padamkan api.

Sementara inti karipap sejuk, boleh buat doh pula.
Dalam mangkuk besar satukan tepung gandum dan garam.
Minyak dan marjerin dipanaskan dalam microwave selama 1 1/2 minit.
Kalau tak ada microwave, panaskan saja minyak + marjerin dalam periuk kecil.
Tuang campuran minyak yang dipanaskan tadi dalam tepung dan gaul rata.
Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga rata.
Ambil plastik tutup sekejap bekas adunan tepung sementara itu siapkan tempat untuk mencanai.

Sekarang adunan tepung sudah lembut, uli sikit lagi kasi licin kemudian canai doh
terap dengan penutup botol (kakros guna penutup botol nescafe)
Letakkan 1 sudu kecil inti dan kelim seperti biasa.
Buat sampai habis doh, kemudian goreng dengan minyak yang panas menggunakan api yang kecil.
Kalau tak pandai kelim bolehlah guna acuan karipap yang plastik tu ye.

*Kalau nak kulit karipap yang halus mulus licin tak ada gelembung-gelembung tu kena lah sabar sikit,
  Pastikan minyak panas tapi menggunakan api yang perlahan, goreng hingga keperangan dah siap.

  Hari ini akak nak cepat, sebab lepas ni kakros nak pergi melawat castle.
  Hari ini hari St. ANDREW'S DAY, castle dibenarkan masuk dengan percuma.
  Jadi kami yang duduk diperantauan ini tak melepaskan peluang.
  Disebabkan sekarang dimusim sejuk jadi cepat gelap, lebih kurang 3.45 ptg sudah pun gelap
  macam malam jadi akak tak kisahlah kulit karipap tu menggelembung ke tidak, kes nak cepat.

karipap mince

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...