Sunday 22 April 2012

Botok-Botok



Bahan-bahan :

5 potong ikan tenggiri ( kakros guna 5 potong ikan salmon)

Bahan untuk di kisar :
1 biji bawang besar      }
2 ulas bawang putih      }
sedikit halia                  } di kisar dengan  hanya sedikit air
sedikit lengkuas            } (ramuan mesti pekat)
3 biji buah keras           }
2 batang serai               }

Bahan-bahan lain yang di gunakan :
3 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 ketul gula melaka atau 4 sb dark brown sugar
5 sudu besar kerisek
sedikit air asam jawa pekat
1/2 cawan santan pekat
1 1/2 sudu besar garam

Antara Daun / Ulam kampung yang biasa di gunakan              Daun / Ulam yang kakros gunakan
dalam pembuatan botok-botok ini :                                        menggantikan daun-daun yang
daun mengkudu                                                                    tersebut di sebelah :
daun kaduk                                                                          daun kunyit
pucuk bebuas                                                                       daun kesom
daun selasih / daun kemangi                                                  kacang buncis
daun kesom
daun kunyit
pucuk ubi kayu
daun tenggek burung
pucuk puding semangkuk
pucuk puding teh
daun salam / daun bay
pucuk betik
ulam raja
dan lain-lain lagi


Cara-cara menyediakan :

Ikan Salmon tu kakros gaulkan dengan sedikit garam dan air asam limau
supaya hilang hanyir nya kemudian bilas dengan air.

Kemudian sediakan bahan-bahan untuk rempah.
Kisar semua bahan untuk di kisar dengan hanya sedikit air, agak-agak mesin
pengisar boleh jalan cukup ye.
Sebab kita hendakkan rempah yang pekat, tak mahu cair ye.

Tuangkan dalam kuali kecil dan satukan dengan rempah kari, serbuk kunyit,
air asam jawa pekat, santan pekat, kerisek, garam dan gula melaka yang
di rincik kecil. Kalau tak ada gula melaka boleh pakai dark brown sugar.
Gaul semua bahan hingga bercampur rata atas api hingga rempah masak.

Hiris daun kunyit dan daun kesom halus-halus gaulkan dalam rempah yang
telah di masak tadi.
Kalau yang ada daun pisang bolehlah sediakan untuk di bungkus, layurkan
dahulu supaya tak mudah koyak.
Susun serba sedikit daun / ulam kampung, letak 2-3 sudu rempah, kemudian letak
ikan sekeping, letak balik 2-3 sudu rempah dan letak lagi daun / ulam tadi kemudian
bungkus dengan cermat daun pisang dan sematkan dengan lidi.
Lebih kurang macam nak bungkus tapai tapi lebih besar sedikit dari bungkus tapai yer.
Selepas tu bolehlah di kukus sehingga masak.


Kakros tak ada daun pisang jadi masak jer dalam mangkuk pyrex pun boleh juga.
Lepas dah susun selang seli dengan rempah dan kacang buncis yang kakros gunakan
untuk hari ini, kakros tutup mangkuk pyrex dengan cling film dan stim kan dalam
microwave sehingga masak selama 8 minit.
Jangan lupa cucuk sekali dengan hujung mata pisau atas plastik cling supaya wap
boleh keluar.

Sesiapa yang nak cuba tu kalau masak guna microwave boleh sediakan, susun elok-elok
semua bahan dalam mangkuk pyrex, bila nak hidangkan baru masakkan dalam microwave.
Bila buka plastik cling tu.....wah wangi nya bau....terus hidangkan berasap lagi atas meja
dengan nasi putih panas-panas.
Terus buka selera...ni yang nak tambah nasi lagi nih.

Jangan risau bahan tak cukup, kita cari alternatif lain, janji boleh makan Botok-Botok.
Puas jugaklah dapat makan Botok-Botok walaupun duduk jauh, anak-anak dan suami
sukaa.... sangat. Alhamdulillah.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...