Sunday 22 April 2012

Sambal Telur

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, di harap semuanya berada dalam
keadaan yang sihat di samping keluarga tersayang. Yang tak berapa sihat tu...
cepat-cepat makan ubat ye.

Hari ni kakros tak nak cerita panjang lah sebab lepas ni kak ros ada kerja lain nak buat.
Kakros masak Sambal Telur dan Botok-Botok... tapi malulah sebab tak sempat nak posing
dalam pinggan. Tak pe lah ye...posing dalam kuali jer Sambal Telur tu.... Ingat nak posing
lepas orang balik tapi dah tinggal sebutir jer.


Sambal Telur

Bahan-bahan :

10 butir telur ayam (di rebus kopek kulit di kelar dan di goreng sebentar hingga kekuningan)
2 biji bawang besar di dadu
2 ulas bawang putih
3 senduk cili kisar
sedikit air asam jawa
sedikit belacan
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara menyediakan nya :

Telur ayam di rebus kemudian di kopek kulit di kelar dan di goreng sebentar hingga
kuning sedikit bahagian luar telur putih.
Guna minyak lebihan telur yang di goreng tadi, tumiskan bawang yang di dadu dan
bawang putih hingga wangi dan kekuningan.
Kemudian masukkan cili kisar, belacan dan air asam jawa.
Tumis hingga cili masak dan terbit minyak, kalau nak cepat cili garing masukkan sekali
gula semasa menumis cili.
Gula membantu mempercepatkan proses caramelisation, cili kisar akan bertukar warna
sedikit gelap dan sambal akan terbit minyak.
Selepas itu bolehlah masukkan telur yang telah di goreng tadi, balik-balik sebentar
lagi, rasa cukup masam masin dan manis dah pun boleh tutupkan api.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...