Friday 27 April 2012

Kari Kambing Pekat ~ 30 minit



 Bahan-bahan :

sekilo daging kambing (bahagian rib)
1 biji bawang besar di dadu
1 sudu besar pes bawang putih
2 sudu besar pes halia
1 kulit kayu manis
2 bunga lawang
4 sudu besar mild curry powder  }
1 sudu besar paprika                    } di bancuh dengan sedikit air
1/2 sudu besar serbuk kunyit        }
1 cawan susu segar + 2 susu besar jus lemon jadikan yogurt
1 tin tomato
1 tin new potato
garam secukup rasa

Cara-cara menyediakan nya :

Daging kambing di bersihkan terlebih dahulu, kemudian masakkan
dalam microwave selama 15 minit.
Sementara itu tumiskan bawang, bawang putih, halia, kulit kayu manis
dan bunga lawang hingga wangi.
Selepas itu bolehlah masukkan daging kambing yang telah di masak tadi.
Masukkan sekali rempah yang telah di bancuh dengan sedikit air.
Masak rempah hingga terbit minyak, masukkan tomato dan kentang.
Kemudian masukkan secawan susu segar yang telah di campur dengan
jus lemon tadi.
Letakkan garam secukup rasa masak hingga pekat dah pun siap.                                                                                    
Ambil masa 30 minit sahaja untuk menyediakan nya sebab daging sudah
di masak terlebih dahulu di dalam microwave dan guna kentang dalam tin.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...