Friday 17 August 2012

Acar Buah


Bahan-bahan :

sebungkus buah prun (500g)
sebungkus kulit limau (90g)
sebungkus aprikot (250g)
semangkuk kecil kurma (100g)
1/2 bungkus sultana (100g)
sebungkus plum kering
8 biji jeruk bawang
halwa kundur, buah kana,  } kalau ada boleh letak,
halwa pala, asam boi         } kakros tak ada jadi tak letak

2 biji bawang besar  } dikisar
4 ulas bawang putih  }
1 sudu besar pes halia
kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang
2 senduk nasi cili kisar
3 sudu besar jem  (kakros letak jem strawberry)
1 sudu besar cuka
2 sudu kecil garam
5 sudu besar gula
1 cawan air panas

Cara-cara :

Buah yang besar bolehlah dipotong dua, kurma dibelah dua dibuang biji.
Tumis bawang, bawang putih, halia, cili kisar, kulit kayu manis, pelaga dan bunga lawang.
Bila sudah terbit minyak masukkan air panas, jem dan cuka.
Kemudian masukkan buah-buah yang paling keras seperti plum kering dan kulit limau.
Bila sudah kembang sedikit baru masukkan buah-buahan yang lain, gaul rata.
Masukkan gula dan garam secukup rasa.
Bila semua sudah bergaul rata, air pun sudah kering, padamkan api.
Kalau suka boleh taburkan bijan yang disangai / goreng tanpa minyak.
Simpan dalam botol yang bertutup plastik, acar buah ini boleh disimpan lama.
Boleh dibuat buahtangan ketika berkunjung kerumah saudara atau sahabat handai.

* Pada yang suka lebih pedas boleh letak cili padi jeruk ye.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...