Saturday 18 August 2012

Rendang Daging


Bahan-bahan :

2kg daging lembu
2 biji bawang besar  }
6 ulas bawang putih  }
2 inci halia                } dikisar
4 batang serai           }
1 inci lengkuas          }
rempah 4 sekawan (pelaga, lawang, kulit kayu manis,cengkih)
4 sudu besar serbuk ketumbar (coriander)
1 senduk nasi cili kisar
1 senduk nasi rempah kari
1 tin santan

asam keping
2 helai daun kunyit (koyakkan)
5 sudu besar kerisik (kakros guna 200g kerisik)
4 sudu besar gula perang
garam secukup rasa
4 keping daun limau perut (opt)

Cara-cara :

Masukkan semua bahan kedalam kuali, masak hingga pekat dan naik minyak.
Kalau daging tak ada lemak boleh tambah sedikit minyak.
Cuba rasa kalau daging masih liat, boleh tambah air sedikit.
Biarkan merenih, guna api perlahan.
Masak lagi hingga air kering sedikit, baru masukkan asam keping, daun kunyit,
daun limau perut, kerisik, gula perang dan garam secukup rasa.
Bila rendang sudah naik minyak daging pun dah lembut bolehlah padamkan api.
Hidangkan dengan berbagai juadah mengikut selera anda.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...