Thursday 2 August 2012

Ayam Prune


Resepi Ayam Prune ini kakros ambil dari dapur DayangJack. Memang kena dengan
selera anak-anak. Ada pedas dan masam-masam manis gitu. Terima kasih Dayang,
minta izin kongsikan resepi yang sedap ini kat dapur akak pula.
Yang ingin merasa Ayam Prune ini bolehlah mencuba ye. Resepi asal boleh dapat dari
dapur DayangJack sendiri.

Ayam Prune
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :

10 ketul ayam
1 sudu besar rempah kerutup (Dj guna rempah kerutup Adabi)
4 sudu besar cili kisar (boleh tambah atau kurang)
air secukupnya

2-3 sudu besar madu atau secukupnya
4 sudu besar sos cili
2-3 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos tomato
garam secukup rasa

semangkuk kecil buah prune tanpa biji
1-2 biji tomato (Dj guna tomato ceri)
rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, pelaga, cengkih)

bahan-bahan kisar :
1 inci halia
1 batang serai
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara-cara :

Gaulkan ayam bersama rempah kerutup, cili kisar dan bahan-bahan
kisar tadi dan perap selama sejam.

Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga wangi.

Masukkan ayam bersama bahan perap tadi, balik-balikkan hingga
mendidih. Tambahkan air secukupnya.

Bila ayam hampir masak, masukkan sos-sos, madu dan garam secukup rasa.

Balik-balikkan hingga semua bergaul sebati, masukkan prune dan tomato.

Apabila sudah masak bolehlah padamkan api. Angkat dan hidangkan dan
jika suka bolehlah taburkan dengan gajus dan bawang goreng.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...