Saturday 11 August 2012

Bangkit Bijan Kak Besah

Salam semua...

Siapa tak kenal Kak Besah di myresipi.com kan.....Banyak kuih-kuih lama yang
Kak Besah hidangkan di myr yang menjadi tatapan kita semua. Ada kuih2 lama
yang kita tak pernah kenal dan dengar pun sebelum ni. Terima kasih Kak Besah
kerana sudi berkongsi ilmu, moga dibalas dengan segala kebaikkan didunia dan
diakhirat hendakNya...amin.

Pada yang belum buat tu, jangan susah-susah cari resepi, Bangkit Bijan Kak Besah
ni memang gerenti sedap....gebu gitew....


Bangkit Bijan Kak Besah
sumber : kak besah@myresipi.com

Bahan-bahan :

1 buku butter / 1 cawan marjerin (250g)
1 cawan mumbung gula icing (150g)  (kalau guna gula halus 1 cawan rata (130g))
2 kuning telur
1 sudu teh pewarna hijau
2 cawan rata tepung gandum (200g)
2 cawan rata tepung ubi (200g)
1 sudu teh baking powder  (kakros letak secubit saja)
2/3 cawan bijan (kurang pun boleh) sangai hingga kuning
2 putih telur untuk sapu dan lebihan bijan  (kakros tak guna)

Cara-cara :

Sangai / goreng dengan api perlahan bijan hingga kuning.
Kacau butter dan gula hingga lembut.
Masukkan kuning telur dan pewarna hijau, gaul rata.
Kemudian masukkan semua tepung yang diayak dengan baking powder
dan bijan yang disangai tadi.
Uli hingga jadi doh yang lembut.
Gelek doh antara dua plastik, terap dengan acuan.
Susun atas dulang dan bakar suhu 160 darjah selama 20 min.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...