Friday 10 August 2012

Biskut Dahlia

Salam semua ...

Resepi Biskut Dahlia Norazie ni memang dah lama ada dalam simpanan kakros.
Tapi nak buat tu tak terbuat juga sebab kakros tak ada acuan nya. Tapi tahun ni
tak kira lah, tak ada acuan bukan satu alasan. Kakros main terap jer dengan penerap
biasa. Jangan ketawa pula nengok, janji kakros dah dapat makan.....gebunya....


Biskut Dahlia
sumber : Norazie @ resepi.net

Bahan-bahan :

300g butter / mentega
160g gula icing (kakros guna 140g saja)
2 kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
240g tepung gandum
100g tepung jagung
160g tepung kastad
ceri merah untuk hiasan 

Cara-cara :

Kacau butter dan gula icing hingga lembut.
Masukkan kuning telur dan esen vanilla, kacau rata.
Kemudian masukkan semua tepung yang telah diayak bersama.
Gaul / uli hingga jadi doh yang lembut.
Kemudian tekan dengan acuan biskut dahlia.
Letak ceri merah sebagai hiasan.
Bakar suhu 160 darjah selama 20 minit.

*abaikan gambar biskut dahlia kakros tu sebab hanya guna penerap biasa saja, tkasih.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...