Wednesday, 26 October 2011

Casava Rebus Goreng Cili



Bahan-bahan :

sebungkus casava atau ubi kayu di rebus
2 senduk cili mesin (nak lebih pun boleh)
sebiji bawang besar di dadu
3 ulas bawang putih
segenggam udang kering     }
segenggam ikan bilis halus  } di kisar
air asam jawa
gula dan garam secukup rasa

Cara-cara :

1. Rebus ubi kayu sehingga empuk dan lembut. Kemudian toskan airnya.

2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
    Bawang besar tu kalau nak kisar pun boleh. Kemudian masukkan cili mesin dan air asam jawa.
 
3. Lepas tu masukkan udang kering dan ikan bilis yang di kisar serta gula dan garam secukup rasa.
    Masak cili hingga terbit minyak dan masak betul kemudian barulah masukkan ubi kayu yang
    telah di toskan tadi. Gaul dan balik-balikkan bila dah okay bolehlah tutupkan api.

4. Selain dari cara ini kita juga boleh nikmati ubi kayu rebus dengan kelapa yang di gaul dengan
    sedikit garam dan gula. Buat pengat ubi kayu dengan sagu pun sedap. Lain kali kita n3 masak
    ubi kayu dengan cara yang lain pulak.

5. Kak Ros ada juga masak pisang nangka dengan cara yang sama, rebus pisang nangka sekejap dan
    kemudian goreng cili. Kalau nak tahu rasanya cubalah ye.


Pisang Nangka Rebus Goreng Cili

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...