Monday, 10 October 2011

Peparu Goreng Sambal Belacan

Bahan-bahan :

1kg peparu lembu (di bersihkan di rebus dan di potong nipis)
2 biji bawang besar (di belah empat di hiris kasar)
2 sudu besar serbuk bawang putih
3 sudu besar pes halia
semangkuk sambal belacan

Cara-cara :

1. Peparu di bersihkan dan di rebus kemudian di potong nipis. Panaskan minyak secukupnya
    untuk menggoreng paru yang di potong tadi. Bila dah siap bolehlah angkat ke dalam pinggan
    dan ketepikan.

2. Sementara menunggu peparu masak bolehlah buat sambal belacan dahulu ye. Kisar cili merah,
    cili padi, belacan, gula garam dan air asam limau. Banyak mana tu terpulanglah ....kalau suka 
    banyak sambal buat la banyak sikit.

3. Panaskan minyak secukupnya tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia. Bila dah 
    kekuningan dan wangi masukkan peparu yang di goreng tadi. Masukkan juga sambal belacan,
    balik-balikkan dan goreng hingga kering kemudian bolehlah tutupkan api. Dah pun siap Peparu
    Goreng Sambal Belacan kita.
    

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...