Wednesday 12 October 2011

Kari Ayam


Bahan-bahan :

12 ketul ayam di buang kulit dan di bersikan
1/4 biji kobis di potong kasar
sebatang karot di potong bulat
3 biji cili hijau di belah dua
1 biji bawang besar    }
3 ulas bawang putih    }
2 sudu besar pes halia }  bahan tumis
setangkai daun kari     }
2 sudu besar mild curry powder
1 sudu besar paprika
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar sos tomato
1 1/2 sudu besar garam
air dan susu segar secukupnya untuk kuah

cara-cara :

1. Panaskan sedikit minyak tumiskan bawang, halia dan daun kari. Masukkan ayam
    balik-balikkan kemudian letak serbuk kari, paprika dan serbuk kunyit.

2. Balik-balikkan ayam masukkan sedikit air tutup dengan tutup periuk sebentar biar
    ayam masak.

3. Kemudian masukkan air dan susu segar secukupnya untuk kuah. Biarkan mendidih,
    masukkan sos tomato dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan sayur kobis,
    karot dan cili hijau. Biarkan mendidih sekali lagi bolehlah di padamkan api.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...