Tuesday, 4 October 2011

Kari Telur dengan Kobis


Bahan-bahan :

sepinggan penuh kobis yang telah di potong
enam biji telur (ikut berapa orang nak makan)
1/2 biji bawang besar di dadu             }
1/2 sudu besar serbuk bawang putih   }
sedikit halia di hiris halus                     } bahan tumis
kulit kayu manis dan bunga lawang     }
buah pelaga dan bunga cengkih          }
daun kari                                           }
sejemput udang kering di rendam
1 senduk rempah kari Adabi          
1 mug air dan 1 mug susu segar (nak guna santan pun boleh)      
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :

1. Panaskan sedikit minyak kemudian tumis bahan-bahan untuk tumis di atas sehingga wangi.
    Kemudian masukkan udang kering yang di rendam tadi.
 
2. Masukkan rempah kari dan sedikit air, tumis hingga terbit minyak kemudian masukkan air
    dan susu segar. Kacau hingga mendidih, perlahankan sedikit api.

3. Pecahkan telur dalam mangkuk, kemudian masukkan sebiji-sebiji telur kedalam kuah yang
    sedang mendidih jangan di kacau. Biarkan telur keras sedikit barulah masukkan kobis.

4. Bila kobis dah lembut bolehlah di angkat. Hidangkan bersama nasi putih dan ayam goreng
    tandori panas-panas.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...