Bahan-bahan :
3 mug beras basmathi
1/2 biji bawang besar di dadu
kulit kayu manis dan bunga lawang
1 sudu besar pes halia
sehelai daun pandan
1 cawan santan
3 sudu besar minyak
sukatan air seperti masak nasi biasa
1 1/2 sudu besar garam
Cara-cara :
1. Basuh beras basmathi dalam periuk rice cooker kemudian sukat air seperti biasa
dan masukkan semua bahan-bahan lain. Tanak Nasi Lemak dalam rice cooker
seperti masak nasi biasa. Sambil tu boleh masak sambal ye. Sekali letak dua-dua
atas dapur sebelah menyebelah. Bila dah siappun dua-dua masak sama time.
Sambal Serai Ayam
9 ketul ayam di buang kulit dan di bersihkan
2 biji bawang besar } di kisar
2 batang serai }
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih
3 senduk cili mesin
4 sudu besar gula
1 sudu besar garam
secubit belacan
1/2 biji bawang besar di potong kasar
Sambal Ikan Bilis
semangkuk kecil ikan bilis di rendam
1 1/2 biji bawang besar di kisar
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih
3 senduk cili mesin
4 sudu besar gula
1 sudu besar garam
2 sudu teh pes asam jawa
secubit belacan
1/2 biji bawang besar di potong kasar
Cara-cara :
1. Ayam di sapu garam dan kunyit kemudian di goreng terlebih dahulu. Dalam dua dua
kuali panaskan minyak dan tumis bawang hingga sedikit garing, kuning dan wangi.
2. Kemudian masukkan pes halia dan bawang putih serta cili mesin. Letakkan gula, garam,
pes asam jawa serta belacan. Tumis hingga cili masak dan terbit minyak.
3. Lepas tu bolehlah masukkan ayam yang telah di goreng tadi dalam sambal yang ada serai
dalamnya dan ikan bilis dalam kuali yang lagi satu. Masukkan juga bawang besar yang di
potong kasar dalam kedua-dua kuali. Balik-balikkan ayam dan balik-balikkan ikan bilis,
masak hingga bawang besar dah layu bolehlah di tutup kedua-dua api.
4. Buat telur dadar guna tiga biji telur sedikit bawang besar di dadu, sedikit susu segar, secubit
garam dan serbuk lada hitam. Potong timun dan bolehlah hidangkan Nasi Lemak ini dengan
lauk sampingannya sekali.
No comments:
Post a Comment