Saturday, 8 October 2011

Nasi Pilau, Ayam Tomato dan Kobis Kentang Goreng Kunyit


Bahan-bahan :

3 mug beras basmathi
1/2 biji bawang besar di dadu
halia di hiris halus
3 sudu besar rempah nasi pilau
banyak air seperti memasak nasi biasa
3 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 kiub pati ayam
1 sudu besar garam
pewarna kuning makanan

Cara-cara :

1. Basuh beras di dalam periuk nasi rice cooker, masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk
    kecuali pewarna kuning. Masak nasi seperti biasa, bila air dah kering titikkan pewarna kuning
    kemudian tutup semula penutup periuk nasi. Bila dah keep warm, bolehlah karihkan nasi
    perlahan-lahan. Nasi pilau dah siap.

Ayam Tomato
Bahan-bahan :

12 ketul ayam di bersihkan di buang kulit
2 biji bawang besar }
sedikit halia             }  di kisar
3 ulas bawang putih }
kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga
sebatang serai di ketuk
2 sudu besar cili mesin
sedikit serbuk kunyit
setin chopped tomato
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :

1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang dikisar, kulit kayu manis,bunga lawang
    dan buah pelaga serta serai yang di ketuk hingga wangi.

2. Kemudian masukkan cili mesin dan serbuk kunyit. Tumis hingga sedikit garing dan masukkan
    ayam. Balik-balikkan ayam, biarkan ayam betul -betul masak barulah masukan chopped tomato.
    Boleh masukkan sedikit air kalau suka.

3. Rasa garam dan gula secukup rasa. Masak ayam sehingga sedikit kering dan pekat bila dah siap
    bolehlah tutup kan api.

Kobis Kentang Goreng Kunyit
Resepi asal mesti ada kentang tapi kat rumah habis pulak kentang jadik kakros masak guna kobis
aje. Tapi bila masak nanti jangan lupa guna kentang ye..

Bahan-bahan :
sepinggan kobis yang telah di potong
2  biji kentang yang di potong dadu dan di goreng
1/2 biji bawang besar di potong kasar
1 sudu teh halba campur (atau ada yang panggil rempah tumis ikan)
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :

1. Panaskan sedikit minyak, gorengkan kentang yang di dadu sehingga masak lembut dan
    ketepikan. Dalam minyak yang sama tumis bawang kemudian masukkan halba campur,
    tumis hingga wangi.

2. Masukkan kobis balik-balikkan masukkan kentang tadi serta sedikit serbuk kunyit.
    perasakan garam dan gula secukup rasa. Goreng kering hingga kobis lembut bolehlah di angkat.
    Hidangkan Nasi Pilau bersama Ayam Tomato dan Kobis kentang goreng kunyit ini dan kalau
    suka bolehlah gorengkan papadom sama.





 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...