Saturday 8 October 2011

Pulut Kuning Microwave dan Rendang Ayam

Bahan-bahan :

4 cawan beras pulut
4 cawan air panas
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar garam
4 sudu besar minyak masak
sehelai daun pandan

Cara-cara :

1. Basuh beras pulut di dalam bekas yang tahan panas, kemudian masukkan air panas,
    serbuk kunyit, garam, minyak dan daun pandan.

2. Masukkan ke dalam microwave dan masak selama 4 minit sebanyak 5 kali. Setiap selang
    4 minit keluarkan dan kacau rata. Dah pun siap Pulut Kuning ni.

Sebelum masak Pulut Kuning dengan cara yang mudah ni...kita letak dulu kuali untuk masak
Rendang Ayam ye. Sementara menunggu rendang masak dan kering kita dah boleh masak
pulut kuning. Jadik dua-dua masak dalam waktu yang sama barulah sedap makan pulut panas-panas.
Mai semak resepi untuk rendang ayam pulak....

Rendang Ayam

Bahan-bahan :

12-15 ketul ayam di buang kulit dan di bersihkan
2 biji bawang besar    }
3 ulasbawang putih     }
2 batang serai             }
halia sebesar ibu jari   }  di kisar
sedikit lengkuas          }
3 biji cili merah           }
1 senduk rempah kari Adabi
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 tin santan
2 helai daun kunyit di hiris halus
2 asam keping
5 sudu besar kerisik
2 sudu besar brown sugar
garam secukup rasa

Cara-cara :

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali masukkan bahan-bahan yang di kisar tadi.
    Biarkan mendidih masukkan santan dan ayam.

2. Kemudian masukkan rempah kari, serbuk ketumbar, asam keping dan daun kunyit.
    Bila hampir kering barulah masukkan kerisik, gula perang dan garam secukup rasa.

    Rendah Ayam dah siap bolehlah makan dengan Pulut Kuning yang di masak dalam
    microwave tadi dan potongan timun kalau suka. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...