Thursday, 3 November 2011
Rendang Tok
Rendang Tok ikut resepi dari dapur Hanieliza tapi tukar dengan ayam.
Abaikan gambar yang tidak terang nih sebab guna hp saja.
Bahan-bahan :
1kg daging (guna 12 ketul ayam)
2 cawan santan pekat (guna setin santan)
1/2 cawan kerisek (guna 5 sudu besar kerisek)
3 sudu besar gula merah (guna dark brown sugar)
3 keping asam keping
2 helai daun kunyit di koyakkan
garam secukup rasa
isi kelapa yang di potong nipis (tak letak)
25 biji cili kering (guna 3 senduk cili mesin)
20 biji bawang merah (guna 2 biji bawang besar) }
5cm halia }
5 batang serai } di kisar
3cm lengkuas }
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar lada hitam (guna 1/2 sudu besar serbuk lada hitam)
3 bunga lawang, 5 bunga cengkih
Cara-cara :
1. Panaskan kuali masukkan bawang, serai, halia dan lengkuas yang di kisar dan cili mesin.
Masukkan juga serbuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih, serbuk lada hitam, bunga lawang
dan bunga cengkih.
2. Kemudian masukkan ayam, santan, asam keping dan daun kunyit. Bila hampir kering
baru masukkan kerisek, brown sugar dan garam secukup rasa. Masak sampai kering.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment