Friday, 18 November 2011
Kari Ayam
Bahan-bahan :
50 ketul ayam di gaul garam dan kunyit
5 biji bawang besar }
selabu bawang putih }
dua ibu jari halia } di kisar
4 biji cili hijau }
2 tin tomato }
4 tangkai daun kari
kulit kayu manis dan bunga lawang
5 senduk serbuk kari Adabi
1 sudu besar serbuk kunyit
1 liter susu segar
air panas secukupnya
garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Ayam di gaul garam dan kunyit kemudian di goreng ketepikan.
2. Tumiskan bahan-bahan kisar. Masukkan daun kari, kulit kayu manis dan bunga lawang.
Tumis dan masak hingga terbit minyak, masukkan serbuk kari dan kunyit yang di bancuh
dengan sedikit air.
3. Masak lagi hingga rempah kari masak kemudian masukkan susu segar dan air panas
secukupnya untuk kuah. Biarkan mendidih dahulu dan masukkan ayam yang telah di goreng
tadi. Letak garam secukup rasa, boleh letak gula sikit kalau suka.
4. Masak hingga pekat atau kalau suka berkuah banyak boleh tutup api awal sikit selepas
kari telah mendidih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment