Friday, 18 November 2011
Nasi Kacang Peas
Bahan-bahan :
3 mug beras basmathi
4 mug air dan 1 cawan susu segar
2 sudu besar minyak dan 1 sudu besar minyak sapi
1/2 biji bawang besar di dadu
halia di hiris halus atau guna 1 sudu besar pes halia
kulit kayu manis dan bunga lawang
4 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar sos tomato
1 sudu teh serbuk lada hitam
kiub pati ayam
2 sudu besar garam
secawan kacang peas
secawan kismis
1/2 cawan bawang goreng untuk tabur
Cara-cara :
1. Basuh beras basmathi dalam periuk rice cooker, sukat air dan susu segar secukupnya.
Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali bawang goreng.
2. On kan periuk rice cooker masak nasi kacang peas seperti masak nasi biasa. Bila nasi
dah masak taburkan bawang goreng. Kemudian bolehlah hidangkan Nasi Kacang Peas
panas-panas dengan kari ayam pekat dan rendang daging kering. Selamat mencuba.
Labels:
nasi kacang peas
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment