Friday, 18 November 2011

Kerabu Timun Bersantan




Bahan-bahan :

sebiji timun di potong halus
3 biji tomato di potong kecil
sebiji bawang besar di mayang nipis
3 biji cili merah                                 } di kisar
segenggam udang kering di rendam   }
2 genggam udang basah
secawan santan pekat  (guna santan tin)
3 sudu besar juice lemon
sebiji cili merah di potong serong
1 1/2 sudu besar garam, 1/2 sudu besar gula

Cara-cara :

1. Potong timun nipis-nipis kemudian potong halus memanjang, masukkan kedalam salad bowl
    atau besen untuk mengaul nanti. Tomato di belah empat kemudian potong nipis-nipis begitu
    juga dengan bawang besar di mayang nipis.

2. Udang basah basuh masukkan kedalam periuk kecil tak payah letak apa-apa, tutup tutup periuk
    buka api perlahan masak hingga keluar airnya dan bertukar ke warna merah. Ambil udang sahaja
    masukkan ke dalam besen bersama timun tadi.
    Kalau beli udang yang ready to eat (yang sudah di rebus dan di kopek kulit nya) hanya panaskan
    sekejap dalam  microwave selama 2 minit.

3. Cili merah dan udang kering di kisar kemudian masukkan kedalam besen juga.

4. Selepas tu masukkan semua bahan-bahan lain santan pekat, garam gula secukup rasa dan juice
    lemon. Gaul semua bahan dan rasa kalau dah okay bolehlah salinkan ke dalam mangkuk bersih
    taburkan dengan cili merah yang di potong serong dan hidangkan.

    Kalau guna kelapa, perah santan guna air panas ye. Tapi kalau guna santan tin macam kakros guna,
    tuang santan dalam cawan dan panaskan selama seminit dalam microwave dahulu baru gaulkan.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...