Friday 18 November 2011

Rendang Daging Kering


Bahan-bahan :

2kg daging bersih (akak guna daging berurat) di potong kecil
3 biji bawang besar  }
3 batang serai           }  di kisar
4 sudu besar pes halia
2 sudu besar pes bawang putih
kulit kayu manis dan bunga lawang
1 senduk cili kisar
2 sudu besar serbuk ketumbar
4 helai daun limau perut di buang urat tengah
2 helai daun kunyit di koyak
garam secukup rasa
8 sudu besar kicap manis
air panas secukupnya untuk masak daging hingga lembut
1/2 liter susu segar (kalau nak guna santan pun boleh)

Cara-cara :

1. Sebab akak guna daging berurat jadi akak masukkan dulu dalam microwave
    selama 20-30 minit supaya urat nya dah separuh masak. Pada yang guna daging bersih
    tanpa urat dan lemak tak payah lah buat macam tu boleh terus memasak.

2. Potong daging kecil-kecil bersihkan dan di tos air nya. Kisar bawang besar dan serai
    masukkan dalam kuali bersama semua bahan-bahan lain kecuali kicap dan garam.

3. Kemudian masukkan susu segar. Kalau ada yang nak guna santan boleh saja terpulang ye.
    Jangan risau nak guna susu segar sebab dari segi rasa tak ada beza nya.

4. Kemudian tambah air panas hingga menutupi daging, masak hingga daging dan urat lembut.
    Masukkan garam secukup rasa dan kicap manis. Teruskan memasak hingga rendang daging kering.
 
5. Rendang Daging Kering ni boleh saja di makan dengan roti, roti canai, pulut kuning, ketupat palas
    dengan nasi lemak, nasi beriani dengan lontong pun boleh jugak ye.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...