Tuesday, 22 November 2011
Ikan Terubuk Grill Cicah Air Asam dan Nasi Wangi
Bahan-bahan :
1ekor ikan terubuk (di bersihkan di belah belakang)
di sapu garam, kunyit dan pes halia
Air Asam Jawa
8 biji cili padi
2 biji cili merah
1/2 biji bawang besar
air asam jawa secukupnya
sedikit belacan
garam dan gula
Nasi Wangi
3 mug beras basmathi
1/4 biji bawang besar di dadu
1 sudu besar pes halia
1 helai daun pandan
3 sudu besar minyak
sukatan air seperti masak nasi biasa + 1 cawan susu segar
1 1/2 sudu besar garam
Cara-cara :
1. Ikan terubuk yang telah di sapu garam kunyit dan pes halia bolehlah di grill atau nak bakar
macam biasa pun boleh juga sehingga masak.
2. Untuk air asam jawa potong cili padi, cili merah dan bawang besar masukkan kedalam
mangkuk. Campurkan belacan, garam, gula dan air asam jawa. Guna belakang sudu
tenyeh-tenyehkan belacan supaya semuanya bercampur sebati.
3. Untuk nasi basuh beras basmathi dalam periuk rice cooker. Kemudian masukkan semua
bahan-bahan yang lain bawang, halia, daun pandan, air, susu segar, minyak dan garam.
Masak seperti memasak nasi biasa.
4. Untuk hidangan Ikan Terubuk Grill Cicah Air Asam dan Nasi Wangi kak ros gandingkan
juga dengan Sticky Chicken Wing. Nanti akak tempekkan resepinya. Jangan lupa cuba ye...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment