Friday, 18 November 2011

Sticky Chicken Wing


Bahan-bahan :

8 keping kepak ayam (setiap satu di potong dua)
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih
4 sudu besar sweet chilli sauce
4 sudu besar brown sauce
2 sudu besar madu

Cara-cara :

1. Kepak ayam tu boleh guna yang tiada kulit ataupun yang masih berkulit terpulang pada
    masing-masing. Kalau guna yang berkulit kenalah layur sedikit atas api supaya hilang
    semua bulu-bulu halus atas kulit tu. Kemudian barulah potong dua.

2. Lepas tu sapu kepak ayam dengan garam dan kunyit dan bolehlah di gorengkan dahulu.

3. Dalam kuali kecil panaskan sedikit minyak tumiskan pes halia dan bawang putih kemudian
    masukkan kepak ayam yang telah di goreng tadi. Masukkan cili sos, brown sos dan madu.
    Tak payah tambah gula dan garam lagi. Balik-balikkan sebentar lagi hingga semua sos dah
    bergaul rata kemudian bolehlah tutupkan api.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...