8 keping kepak ayam (setiap satu di potong dua)
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih
4 sudu besar sweet chilli sauce
4 sudu besar brown sauce
2 sudu besar madu
Cara-cara :
1. Kepak ayam tu boleh guna yang tiada kulit ataupun yang masih berkulit terpulang pada
masing-masing. Kalau guna yang berkulit kenalah layur sedikit atas api supaya hilang
semua bulu-bulu halus atas kulit tu. Kemudian barulah potong dua.
2. Lepas tu sapu kepak ayam dengan garam dan kunyit dan bolehlah di gorengkan dahulu.
3. Dalam kuali kecil panaskan sedikit minyak tumiskan pes halia dan bawang putih kemudian
masukkan kepak ayam yang telah di goreng tadi. Masukkan cili sos, brown sos dan madu.
Tak payah tambah gula dan garam lagi. Balik-balikkan sebentar lagi hingga semua sos dah
bergaul rata kemudian bolehlah tutupkan api.
No comments:
Post a Comment