Thursday, 3 November 2011

Karipap Sardin




Abaikan gambar yang tidak terang nih sebab guna hp saja. Jom semak resepi....

Bahan-bahan :

Untuk Doh Tepung
1kg tepung gandum
2 sudu besar garam
1 cawan minyak                } +kan kedua duanya dan panaskan
2 sudu besar minyak sapi  }  dalam microwave 1 1/2 minit
2 1/4 cawan air suam untuk menguli

Untuk Inti Sardin
4 biji kentang di potong dadu
1 tin sardin
1 biji bawang besar di dadu
1 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar pes halia
3 sudu besar cili mesin
3 sudu besar juice lemon
garam dan gula secukup rasa (lebih kurang 1 1/2 sb garam dan sesudu gula)

Cara-cara :

1. Masak inti dahulu, tumis bawang, bawang putih dan halia hingga garing sedikit masukkan
    cili mesin. Bila cili dah masak masukkan kentang yang di dadu tadi. Letak semangkuk kecil
    air atau sama rata dengan paras kentang, masak hingga kentang lembut.

2. Kemudian masukkan sardin dengan sos nya sekali, juice lemon, garam dan gula secukup rasa.
    Pecah-pecahkan ikan sardin gaul rata dan masak hingga kering.

3. Masukkan tepung dalam besen gaulkan dengan garam rata-rata atau boleh bancuhkan garam
    dengan air suam. Kemudian masukkan secawan minyak yang di campur dengan minyak sapi
    ke dalam microwave dan panaskan selama 1 1/2 minit. Gaul kan dengan tepung rata-rata.
    Kemudian masukkan air suam sedikit sedikit dan uli hingga jadi doh yang tak melekat di tangan.
    Tutup besen dengan pinggan plastik atau dengan plastik supaya doh tidak kering. Rehatkan doh
    sebentar kemudian bolehlah mula membuat karipap seperti biasa.

4. Kelim karipap sampai habis kemudian goreng guna api sederhana dan goreng sampai kuning.
 
                                                                                 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...