Friday, 18 November 2011

Puding Sagu Bersusu




Bahan-bahan :

1 bungkus sagu hijau  (454gm)
1 periuk air panas
pewarna hijau

2 liter susu segar (sejukkan)

seketul gula melaka
5 sudu besar brown sugar
3 cawan air
sehelai daun pandan

Cara-cara :

1. Didihkan air masukkan sagu, kacau supaya ia tak berketul. Kalau guna sagu berwarna hijau
    tak perlu letak daun pandan hanya tambah sedikit lagi pewarna hijau sebab ia dah memang
    ada pewangi pandan. Tapi kalau guna sagu putih kena letak daun pandan dan tambah warna
    hijau. Masak sagu hingga kembang dan jernih, kalau masih ada bintik putih tambahkan lagi
    air panas teruskan mengacau hingga semua sagu jadi jernih serta tiada lagi air dalam periuk.

2. Keluarkan daun pandan dan tuangkan sagu yang telah masak tadi kedalam sebuah bekas kaca.
    Sejukkan dan bila hendak makan sudukan kedalam mangkuk kecil sagu hijau tadi, tuang susu
    dan air gula melaka.

3. Untuk air gula melaka, masak 3 cawan air, seketul gula melaka dan 5 sudu besar brown
    sugar hingga mendidih. Jangan lupa masukkan sehelai daun pandan, bila sejuk sedikit bolehlah
    di tapis ke dalam bekas lain.

4. Puding Sagu Bersusu ini sangat mudah menyediakannya dan sangat sedap. Rasanya lebih kurang
    macam cendol. Sejuk rasa bila lalu kat anak tekak. Resepi ini akak belajar dari Dr.Wan Amir dan
    isterinya Dr. Liza. Terima kasih ye Amir kakros nak letak resepinya kat sini supaya mudah akak
    dan anak-anak ingat nanti. Kalau ada yang nak mencuba boleh juga silakan tapi jangan lupa tinggalkan
    komen anda.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...