Saturday 15 December 2012

Daging Masak Merah


Bahan-bahan :

300g daging direbus bersama pewarna merah  (kakros tak letak pewarna)
1 sudu besar pes bawang putih dan pes halia
2 sudu besar cili kisar
1 batang serai diketuk
2 daun limau perut
3 biji cili padi diketuk sedikit
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 biji tomato dipotong enam
3 pokok daun bawang dipotong kasar

2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis

Cara-cara :

Daging yang direbus dipotong nipis-nipis.
Panaskan minyak secukupnya, tumiskan pes bawang putih dan halia, masukkan cili kisar
dan serai diketuk, tumis hingga terbit minyak.
Kemudian masukkan daging, daun limau perut dan cili padi.
Masukkan semua sos diatas dan kicap.
Gaul balikkan boleh masukkan sedikit air rebusan daging juga.
Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat, buah tomato dan daun bawang.
Balik-balikkan sebentar, padamkan api hidangkan dengan nasi putih panas-panas.
Lauk sampingan lain tomyam dan telur bungkus.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...