Salam semua
Selalu akak masak rendang pedas kunyit dengan ayam, kali ni masak dengan perut pula.
Sedap jugak, tak cuba tak tahu kan.
Bahan-bahan :
1 kg perut yang telah siap di bersihkan
3 helai daun kunyit (koyakkan)
4-5 helai daun limau perut (buangkan urat tengah)
1 tin santan
2 keping asam gelugur
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar garam
3 sudu besar gula / gula melaka
5 sudu besar kerisik (kakros tak letak)
1 tin nangka muda
bahan untuk kisar :
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1inci lengkuas
3 batang serai
3 biji cili merah
5 biji cili padi
Cara-cara :
Perut yang telah dibersihkan tadi dipotong halus kemudian direbus hingga lembut.
Bila air sudah kering, masukkan bahan- bahan kisar dan santan.
Masukkan serbuk kunyit, asam gelugur, daun kunyit dan daun limau perut, masak
hingga terbit minyak.
Bila sudah kering sedikit baru masukkan nangka muda, kerisik kalau letak, garam dan gula.
Kalau guna nangka muda yang segar kena rebus dahulu ye, kakros guna yang dalam tin jadi
tak perlu rebus.
Masak sampai kering, pada yang suka berkuah agak-agak kuah dah pekat sedikit boleh lah
padamkan api.
No comments:
Post a Comment