Assalamualaikum
Jom cuba Meringue yang anak kakros buat ni. Memang senang dan gerenti nak lagi.
Meringue ni sangat ringan dan cair dalam mulut, itu yang kalau makan satu mesti nak lagi.
Tak sedar makan, dah habispun seloyang. Kalau tak caya cubalah ye. Banyak juga dapat
kalau buat satu adunan, kejap jer dah habis.
Bahan-bahan : (dapat lebih kurang 140 biji)
4 biji putih telur
230g gula caster dikisar halus (kakros kurangkan jadi 200g saja)
Cara-cara :
Masukkan putih telur dan gula kedalam mangkuk.
Pukul dengan kelajuan 1 sehingga putih telur pekat dan berkilat (thick and glossy).
Kalau nak meringue yang berwarna bolehlah tambah pewarna makanan dalam
bentuk serbuk bukan yang cecair ye.
Panaskan oven terlebih dahulu suhu 140 darjah.
Sudukan 1/2 sudu kecil (sudu teh) keatas loyang pembakar berlapik dengan
aluminium foil.
Jarakkan antara meringue kerana ia akan mengembang.
Bakar selama 30 minit atau sehingga meringue sedikit perang.
Padamkan api dan biarkan meringue sebentar didalam oven dengan pintu oven terbuka.
Simpan meringue dalam bekas kedap udara.
Meringue yang sudah siap ini mestilah ringan dan cair dalam mulut.
No comments:
Post a Comment