Wednesday, 5 December 2012

Goreng Ayam Cincang dengan Cendawan

Salam ceria semua,
Sebenarnya ini bahan inti untuk buat lasagne, tapi akak bukan nak buat lasagne hari ini,
saja kakros masak nak makan dengan roti bakar.

gorengmincecendawan
Bahan-bahan :

1/2 kg daging ayam cincang
sepeket cendawan ada dalam 7 biji cendawan yang besar
1 labu bawang besar didadu
1 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar daun parsley kering (dried parsley)
garam secukup rasa

Cara-cara :

Tumis bawang, bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan ayam cincang, masak hingga kering air.
Masukkan cendawan yang dipotong kasar.
Letak lada hitam dan daun parsley serta garam secukup rasa.
Gaul / goreng rata hingga air dari cendawan sedikit kering, kemudian boleh padamkan api.

*Nak makan dengan nasi putih panas-panas pun boleh tapi kakros makan dengan roti bakar.
  Bila nak makan baru bakar roti tu, sedapnya makan roti toast panas-panas letak inti ayam
  dan cendawan tu. Nak- nak dekat luar rumah tu sejuk giler.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...