Thursday, 13 December 2012

Kurma Telur


Bahan-bahan :

6 biji telur direbus
1 bungkus 25g rempah kurma Baba's
2 biji kentang
2 biji bawang besar dikisar
1 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar pes halia
1 asam keping
1 cili merah
10 biji tomato ceri
1 cawan santan
1 cawan air
garam secukup rasa

Cara-cara :

Telur yang direbus dikopek kulitnya.
Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar yang dikisar tadi.
Masukkan pes bawang putih dan halia.
Kemudian masukkan rempah kurma yang dibancuh dengan sedikit air.
Biarkan rempah masak hingga terbit minyak, masukkan kentang dan sedikit air.
Biarkan kentang masak hempuk, masukkan asam keping.
Terus masukkan santan, telur, tomato dan cili merah.
Masukkan garam secukup rasa, biarkan mendidih sekejap dah boleh padamkan api.

*Kalau ada yang nak masukkan rempah 4 sekawan boleh juga, tapi akak tak masukkan
sebab kakros masak sikit saja, lagipun telur bukanlah makanan yang berat yang perlukan
rempah banyak-banyak sebab dalam peket rempah kurma tu pun dah memang ada bahan
rempah tersebut.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...