Resepi asal : Love2cook-msia.blogspot.com
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
1 cawan gula
1 cawan brown sugar
120gram butter
2 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan buttermilk
1 cawan air suam
Cara-cara :
1. Panaskan oven 170 darjah.
2. Lengserkan tin pembakar.
3. Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat dan garam dalam sebuah bekas.
4. Pukul butter dan gula hingga ringan kemudian masukkan telur, pukul lagi.
5. Bila semua telah sebati, masukkan adunan kering yang telah di ayak tadi selang seli dengan
buttermilk dan air suam sebanyak tiga kali. Akhir sekali masukkan esen vanilla.
6. Bakar selama 30 minit atau sehingga masak.
Cream Cheese Frosting :
250gram Philadelphia cheese
125gram butter
1 cawan gula ising
1 sudu teh esen vanilla
juice lemon
Pukul butter dan cheese, kemudian campurkan gula ising, esen vanilla dan juice lemon.
Gaul hingga sebati.
Chocolate Ganache :
200ml double cream (guna whipping cream)
250gram dark chocolate dipatah-patah kecil
secubit garam
Double boilkan whipping cream, kemudian campurkan chocolate dan secubit garam. Bila
chocolate cair, angkat dan gaul hingga semua sebati. Setelah kek betul-betul sejuk sapu
cream cheese dan tuang ganache.
Kek choklat ni sebenarnya tak berapa jadi kejadiannya, akak akan cuba lagi nanti. Tak tahu
kat mana silapnya, bahagian bawahnya agak padat tak berapa spongy macam Love buat.
Tapi rasa nya okey, cuma nanti akan kurangkan 1/2 adunan brown sugar sebab agak manis
dan akan gunakan tepung naik sendiri mungkin mutu tepung di sini lain sikit dari tempat
Love sebab tu tak berapa jadi kejadiannya. Kemudian di bakar selama 45 minit-1 jam. Untuk
chocolate ganache akak gunakan 100gram dark chocolate, 4 sudu besar double cream dan
1 sudu besar butter di microwavekan hingga cair. Thanks Love... kerana sudi kongsikan resepi.
Atau kalau ada sesiapa yang boleh bagi idea, bolehlah kongsikan dengan akak di ruangan komen.
No comments:
Post a Comment