Wednesday 28 September 2011

Lamb Soup


Bahan-bahan :

sekilo daging kambing (bahagian rib pun boleh)
air secukupnya untuk kuah
1/2 biji bawang besar didadu kecil
1/2 sudu besar serbuk bawang putih
sebesar ibujari halia di ketuk
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1/2 sudu besar serbuk jintan putih
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sup bunjut adabi (kalau tiada guna rempah 4 sekawan)
garam secukup rasa
segenggam bawang goreng
segenggam daun bawang yang telah di potong halus

Cara-cara :

1. Basuh bersih daging kambing (boleh guna tepung atau asam limau) kemudian masukkan
    kedalam periuk. Masukkan air secukupnya untuk kuah.

2. Kemudian masukkan bawang yang didadu, serbuk bawang putih, halia, ketumbar, jintan manis
    dan jintan putih, lada hitam serta sup bunjut adabi. Didihkan kuah sampai daging lembut dan
    mudah tanggal dari tulang. Barulah masukkan garam secukup rasa.

3. Dah siap bolehlah angkat dan taburkan dengan bawang goreng dan daun bawang.                  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...