Sunday, 18 September 2011

Tuna Roll





Bahan-bahan :

2 bungkus shortcrust pastri (dapat 32 keping)
2 tin tuna flake
1 tin kacang peas
1/2 biji bawang besar
1/2 sb serbuk bawang putih
1/2 sb serbuk lada hitam
1/2 sb garam
1 sb penuh tepung cornflour (bancuh dengan air)~tak nak letakpun takpe
1 biji cili merah di potong kecil
sebiji telur + pewarna kuning

Cara-cara :

1. Ambil sekeping pastri di potong dua. Kemudian sebelah pastri di gelek (gelek perlahan
    supaya kekal bentuknya empat segi tepat) dan di potong 8.

2. Ambil sekeping kecil pastri yang di potong tadi gelekkan lagi, masukkan inti dan di gulung
    kemas. Buat sampai habis, susun atas dulang pembakar kemudian sapukan telur.

3. Ambil gunting kecil dan gunting (menyenget) sedikit di atasnya. Kemudian masukkan
    kedalam oven yang di panaskan terlebih dahulu suhu 160 darjah 30-35 minit atau sehingga
    masak mengikut suhu kepanasan oven masing-masing.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...