Sunday, 18 September 2011

Kek Coklat Lembap


Resepi asal : Hasue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan :

* 3/4 cawan gula pasir
* 1 cawan serbuk koko
* 1 cawan susu sejat (evoparated milk)
* 1 cawan susu pekat (condensed milk)
* 1 cawan minyak masak
* 1/2 sudu teh serbuk nescafe

4 biji telur
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan bertanda * kedalam periuk, panaskan dengan api perlahan.
    Masak hingga gula cair, tak perlu mendidih. Panaskan oven 160 darjah.

2. Dalam sebuah bekas besar, pecahkan telur, pukul sedikit hingga kembang. Masukkan
    adunan tadi kedalam telur dan gaul sebati, boleh guna hand whisk atau balloon whisk.

3. Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bikarbonat dan baking powder.
    Gaulkan sebati adunan.

4. Masukkan kedalam loyang yang telah di lapik dengan kertas dan dilengser, bakar selama
    45 minit atau sehingga masak mengikut suhu kepanasan oven masing-masing.

Coklat Ganache :
Panaskan 180gram plain coklat (akak guna hanya 100gram sahaja) double boilkan kemudian campurkan
dua sudu besar whipping cream (akak guna empat sudu besar double cream) dan satu sudu besar butter.
Kacau dengan hand whisk (akak hanya masukkan semuanya kedalam bekas tahan panas dan microwavekan sehingga cair, kacau dengan spatula). Sejukkan baru tuang keatas kek. Hiaskannya kalau suka.

Menurut Hasue asalnya Kek Coklat Lembap ini adalah resepi untuk di kukus tapi bakar pun boleh.
Sebab akak pun tiada periuk pengukus, jadi ikut saja cara Hasue. Tima kasih Hasue kerana sudi kongsikan resepi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...