Wednesday, 28 September 2011
Chicken Mushroom Soup
Bahan-bahan :
semangkuk besar cendawan butang di potong
1 sudu besar serbuk bawang putih
1 sudu besar serbuk lada hitam
kiub pati ayam
bancuhan tepung jagung atau tepung gandum
1/2 liter susu segar
1/2 liter air
250gram chicken mince
sebiji kentang di dadu
1/2 sudu besar serbuk bawang putih
garam dan lada hitam secukup rasa
Cara-cara :
1. Dalam sebuah periuk didihkan air dan susu kemudian masukkan bawang putih, lada hitam
kiub pati ayam dan bancuhan tepung. Kemudian masukkan cendawan yang di potong tadi.
Rasa garam secukup rasa.
2. Sementara tu dalam frying pan masukkan chicken mince, masak sampai kering air kemudian
masukkan kentang, serbuk bawang putih, garam dan lada hitam secukup rasa. Bila kentang
dah lembut dan chicken mince dah masak masukkan ke dalam mushroom sup tadi.
3. Biarkan mendidih sebentar lagi bolehlah di angkat. Chicken Mushroom Soup di makan
begitu saja dengan spaghetti pun boleh, dengan roti atau dengan dumpling pun sesuai.
Selamat mencuba.
Labels:
sup cendawan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment