Sumber dari : Little corner of mine @belachan2.blogspot.com
Resepi asal : Lily's Wai Sek Hong
Bahan-bahan :
1/2 cawan gula
1/2 lb gula melaka (guna seketul gula melaka yang beratnya 250g)
1/2 cawan air
sehelai daun pandan
1 cawan tepung pulut
1 sb tepung beras
1 tin (400ml) santan
100ml air (guna 1/2 cawan air)
beberapa titik pewarna makanan cokelat (star brand) -opt
Cara-cara :
1. Masukkan gula, gula melaka, air dan daun pandan dalam mangkuk kaca besar atau mangkuk
plastik yang tahan panas dan microwave selama 5 minit dan kacau. Kalau gula masih belum cair,
microwavekan lagi.
2. Campurkan tepung pulut, tepung beras, santan dan air dalam bekas lain. Kacau hingga sebati
kemudian tapis kedalam adunan air gula tadi. Masukkan beberapa titis pewarna cokelat dan
kacau lagi.
3. Kemudian microwavekan selama 3 minit selama 11 kali. Kacau setiap selang 3 minit.
4. Bila dah siap, masukkan kedalam bekas atau plastik yang di sapu sedikit minyak. Menghasilkan
dodol yang beratnya 500g. Doublekan adunan kalau mahu banyak dodol dan boleh tambah isi durian
atau lempok durian kalau yang suka dodol durian. Selamat mencuba.
Terima kasih kepada Little corner of mine dan Lily's Wai Sek Hong kerana sudi share resepi. :)
No comments:
Post a Comment