Tuesday, 20 September 2011

Kari Ayam ( tanpa santan)


Bahan-bahan :

1kg isi ayam
2 biji kentang
1 tin chopped tomato
1/2 biji bawang besar di dadu
3 hiris halia dicincang halus
setangkai daun kari
2 sudu besar mild curry powder
1 sudu besar paprika
1/4 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu besar garlic powder
kiub pati ayam
sebiji cili merah di belah dua
1 1/2 sudu besar garam (secukup rasa)
air secukupnya untuk kuah

Cara-cara :

1. Tumis bawang besar, halia dan daun kari. Masukkan rempah kari , paprika, serbuk kunyit
    dan garlic powder.

2. Kemudian masukkan ayam serta chopped tomato. Masukkan air secukupnya untuk kuah.

3. Letak kentang yang telah di potong dan kiub pati ayam. Biarkan mendidih sehingga ayam
    dan kentang lembut. Masukkan sebiji cili merah yang di belah dua. Biarkan mendidih sebentar
    lagi kemudian bolehlah di tutupkan api.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...