Bahan-bahan :
3 ekor baby chicken atau ayam muda
(di potong empat setiap satu dan di sapu garam dan kunyit di goreng)
2 biji bawang besar }
4 ulas bawang putih } di kisar
2 sudu besar pes halia
kulit kayu manis dan bunga lawang
5 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos cili manis
4 sudu besar sos tomato
5 sudu besar madu
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
secukup minyak sayur untuk menumis
Cara-cara :
Tumis bawang yang di kisar, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
Kemudian masukkan cili kisar, tumis hingga terbit minyak.
Masukkan sos tomato dan sos cili manis serta madu.
Letakkan garam dan gula secukup rasa kemudian masukkan ayam yang telah di goreng.
Balik-balikkan sekejap bila semua dah rata bolehlah padamkan api.
Kakros sajikan lauk Ayam Madu ni dengan nasi pilau dan nasi goreng serta kerabu apple tomato.
Kalau original nasi kandar adalah nasi putih yang di kukus dan di makan dengan berbagai
jenis lauk (salah satunya Ayam Madu) dan di top-up dengan kuah kari dari beberapa jenis kari.
Di sebelah utara nasi kandar ini di panggil juga 'nasi ganja' atau 'nasi banjir'.
Ceritanya sekarang kakros bukan buat nasi kandar ye tapi salah satu lauk yang di sajikan
untuk nasi kandar. Selamat memasak.
No comments:
Post a Comment