3 mug beras basmathi
3 mug air
1 mug susu segar
1/2 biji bawang besar }
2 ulas bawang putih }
1 sudu besar pes halia }
1 kulit kayu manis } bahan tumis
2 bunga lawang }
4 buah pelaga }
1/2 sudu besar serbuk kunyit }
1/2 sudu besar serbuk ketumbar }
1/2 sudu besar serbuk jintan manis } rempah tumis
1/2 sudu besar serbuk jintan putih }
1/2 sudu besar serbuk lada hitam }
1 kiub pati ayam
sehelai daun pandan
1 1/2 sudu teh garam
segenggam kismis kuning
segenggam bawang goreng untuk tabur
Cara-cara :
Tumis bahan tumis hingga wangi kemudian masukkan semua rempah, letak sedikit
air dan masak hingga rempah terbit minyak tutup api.
Dalam periuk rice cooker basuh beras basmathi, kemudian masukkan air dan susu
secukupnya. Kalau susu nak ganti dengan santan pun boleh.
Selepas tu masukkan rempah yang di tumis tadi, kiub pati ayam, daun pandan dan
garam secukup rasa.
Masak nasi kebuli seperti memasak nasi biasa dalam periuk rice cooker.
Bila nasi hampir kering bolehlah masukkan kismis kuning.
Taburkan bawang goreng semasa menghidang.
Bahan-bahan :
3 ekor ayam muda (baby chicken)
di potong empat setiap ekor dan di kelar
Bahan perap :
4 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 biji bawang besar }
2 batang serai } di kisar
sedikit halia }
5 sudu besar jus lemon atau air asam jawa
2 sudu besar gula
2 1/2 sudu besar garam
4 sudu besar madu
Cara-cara :
Ayam di bersihkan dan di kelar, kemudian di gaul dengan semua bahan perap
kecuali madu.
Lebih lama perap lagi sedap ye, panaskan oven 160 darjah bakar sampai masak
lebih kurang sejam.
Terbalikkan pada setengah jam masa memasak dan 5 minit terakhir bolehlah
tuangkan madu rata-rata di atas ayam. Masak lagi untuk lima minit terakhir.
Dah pun siap ayam perap bakar, sekarang bolehlah hidangkan Nasi Kebuli dengan
Ayam Perap Bakar serta jelatah dan sambal belacan.
No comments:
Post a Comment