Saturday, 11 February 2012

Kupang Masam Manis


Bahan-bahan :

semangkuk isi kupang
2 ulas bawang putih di cincang halus
sebatang serai di ketuk
1 atau 2 biji cili padi di cincang
secawan air atau lebih
5 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
secubit garam
1 biji telur

Cara-cara :

Panaskan sedikit minyak tumis bawang putih yang di cincang bersama serai
yang di ketuk dan cili padi.
Masukkan sedikit air, sos cili dan sos tomato serta secubit garam.
Biarkan mendidih masukkan kupang, pecahkan sebiji telur ke dalam nya.
Gaul perlahan-lahan hingga telur sedikit keras, padamkan api.
Sedap di makan panas-panas.
Hidangan ini mengambil masa yang sekejap saja untuk menyediakannya,
jadi seelok-eloknya masak bila hendak makan.



2 comments:

  1. Saya suka sangat resepi ni. Mula2 cuba dengan kupang tapi sejak2 alergi dengan seafood ni, tukar guna ayam pulak. Sedap!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...