Thursday, 9 February 2012

Gulai Kawah Ayam ~ harum baunya satu rumah

Salam semuanya, hari ini kakros masak gulai kawah ayam, maklumlah suami akak
tak boleh makan daging sangat ye. Kalau tak ada idea nak masak apa hari ni untuk
keluarga haa jom lah kita masak gulai kawah. Baru tumis rempah dah bau harum
satu rumah. Suami akak yang duduk kat atas pun turun, dah siap masak ke katanya
dah boleh makan, tak tahan bau.. wangi nya...
Tu baru akak tumis rempah belum masuk kerisik lagi. Gulai kawah ni selalunya orang
masak masa kenduri kendara, tapi sekarang ni dah tak payah tunggu kenduri lagi,
bila- bila masa pun boleh makan, kat kedai-kedai jual nasi campur pun selalu di sajikan
Gulai Kawah ini apatah lagi di bazar ramadan. Meh semak resepi....


Bahan-bahan :

10 ketul ayam  (boleh ganti dengan daging tetel, tulang rusuk kambing/ lembu, hati lembu dsbg.)
                       
2 biji bawang besar   }
2 ulas bawang putih  }
sedikit halia              } di kisar di tumis dengan rempah tumis
sedikit lengkuas        }

2 bunga lawang        }
5 buah pelaga          }  rempah tumis
kulit kayu manis       }
setangkai daun kari

5 sudu besar rempah kari           }
2 sudu besar serbuk cili Baba's   }  bancuh dengan sedikit air
1 sudu besar serbuk kunyit         }

1 tin santan
2 sudu besar garam
2 sudu besar gula perang
3 asam keping/ air asam jawa
5 sudu besar kerisik
sedikit air

Cara-cara :

Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar dengan rempah tumis serta daun kari
hingga wangi.
Bancuh rempah kari, serbuk cili dan serbuk kunyit dengan sedikit air dan masukkan
ke dalam bahan yang di tumis tadi.
Masak hingga rempah terbit minyak, masukkan sedikit air biar merenih dan masukkan ayam.
Kemudian masukkan santan, tambahkan asam keping atau air asam jawa
Biarkan mendidih hingga ayam masak, perasakan dengan garam dan gula perang.
Akhir sekali masukkan kerisik dan masak ikut kepekatan yang anda suka.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...