Tuesday, 14 February 2012

Kari Asam Berempah Ayam


Bahan-bahan :

10 ketul ayam
sebiji bawang besar di dadu
2 ulas bawang putih    (guna 1/2 sudu besar serbuk bawang putih)
sedikit halia    (guna 1 kiub pes halia)
sebatang serai di ketuk
setangkai daun kari
3 sudu besar serbuk kari extra hot
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk ketumbar
air secukupnya untuk kuah
air asam jawa secukupnya   (guna sesudu besar pes asam jawa)
1 biji kentang
1 biji tomato

Cara-cara :

Dalam periuk tumis bawang besar, bawang putih, pes halia dan daun kari
hingga wangi dan masukkan ayam.
Kemudian masukkan rempah kari, serbuk kunyit dan serbuk ketumbar
serta sebatang serai yang di ketuk, masukkan air secukupnya untuk kuah.
Biarkan kuah mendidih dan terbit minyak, masukkan kentang dan air asam jawa.
Bila ayam dan kentang dah masak dan empok masukkan garam secukup rasa.
Akhir sekali potong enam sebiji tomato yang besar dan masukkan ke dalam nya.
Kalau yang ada kacang bendi tu bolehlah letak sekali.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...