4 cawan beras pulut siam
4 cawan air panas / santan
4 sudu besar minyak
1 sudu besar garam
sehelai daun pandan
Inti kelapa pedas :
2 cawan desicated coconut
1/4 cawan air panas
1/2 biji bawang besar }
2 batang serai } di kisar
segenggam udang kering (rendam air panas) }
segenggam udang basah (di potong kecil-kecil)
3 sudu besar cili kisar
1/2 sudu besar serbuk kunyit
sedikit air asam jawa
1 sudu besar garam
2 sudu besar gula
Cara-cara :
Masak inti kelapa pedas dahulu, tumis bawang, serai dan udang kering hingga wangi.
Masukkan udang basah, goreng sekejap, kemudian masukkan desicated coconut,
cili kisar, serbuk kunyit, dua sudu besar air asam jawa, garam dan gula.
Kacau / gaul rata semua bahan, masukkan 1/4 cawan air panas dan masak inti kelapa
pedas hingga sedikit kering tetapi masih lembab.
Pada adik-adik atau kengkawan yang guna kelapa parut segar tak payah lah tambah
air panas lagi. Air panas tu di tambah hanya bila guna kelapa kering saja.
Bila inti kelapa pedas dah siap bolehlah mula menggulung pulut dan inti dengan apa-apa
plastik yang sesuai samada plastik sandwich atau plastik cling wrap.
Bila duduk di tempat orang macam ni lah ye, teringin nak makan pulut panggang tapi tak ada
daun pisang, kira lepas jugak lah kempunan dari tak ada.
Pada yang mampu tu boleh aje dapatkan daun pisang frozen dari kedai cina tapi harga
boleh tahan mahal nya.
Pada yang berjimat dan tak mahu membazir boleh saja ikut cara kakros itu pun kalau sudi.
No comments:
Post a Comment