Saturday, 4 February 2012

Kari Ikan Salmon


Bahan-bahan :
5 keping ikan salmon
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia
setangkai daun kari
3 sudu besar rempah kari   }
1 sudu besar serbuk kunyit  }  bancuh dengan air
1 sudu besar sos tomato
2 biji tomato di belah empat
1 1/2 sudu besar garam
secubit gula
sedikit air asam jawa
1 tin santan dan air

Cara-cara :
Tumis bawang, bawang putih , halia dan daun kari hingga wangi.
Masukkan bancuhan rempah kari dan serbuk kunyit serta sedikit air asam jawa.
Masak rempah hingga terbit minyak masukkan air dan santan.
Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan ikan.
Kemudian masukkan tomato yang di potong empat setiap satu.
Letak sedikit sos tomato, garam secukup rasa dan secubit gula.
Biarkan mendidih sebentar lagi dah masak padamkan api.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...