4 cawan beras pulut siam
4 cawan air panas (boleh guna santan kalau suka)
4 sudu besar minyak
1 sudu besar garam
sehelai daun pandan
Serunding kelapa :
2 cawan fine desicated coconut (sangai/goreng tanpa minyak hingga sedikit perang)
1/2 biji bawang besar }
2 batang serai } di kisar halus
segenggam udang kering (rendam air panas) }
3 sudu besar cili kisar
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
sedikit air asam jawa
1 sudu besar garam
2 sudu besar gula
sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara :
Basuh beras pulut dan satukan dalam bekas atau mangkuk tahan panas
bersama air panas, minyak, garam dan daun pandan.
Kalau nak lemak lagi boleh ganti air panas dengan santan ikut kesesuaian sendiri.
Masak dalam microwave selama 4 minit x 4, balik-balikkan pulut selang 4 minit.
Kelapa di sangai/goreng tanpa minyak hingga berwarna perang, alihkan kedalam mangkuk.
Guna pan yang sama, tumis bahan kisar dengan sedikit minyak hingga wangi, masukkan
cili kisar dan semua bahan lain.
Masak hingga kelapa sedikit kering tapi masih lembab.
Rasa cukup masam masin dan manis, boleh tutupkan api.
Lapiskan penutup botol nescafe dengan plastik, letak pulut secukupnya dan
tekan dengan plastik.
Keluarkan dan golek dalam serunding kelapa, sedap di makan waktu sarapan atau minum petang.
No comments:
Post a Comment