Saturday, 4 February 2012

Botok-botok Microwave

Salam sejahtera semua. Tengah buat apa tu ? Mesti tengah sibuk di dapur, kejap lagi waktu
makan tengahari. Menu apa agaknya yang di hidangkan tu ye ? Wawawah nampak sedap je ....
Haah......mestilah kan sedap di selera anak-anak dan suami baru rasa puas hati. Penat di dapur
rasa berbaloi kalau makanan yang kita sediakan di sukai keluarga dan makan pulak bertambah-tambah.

Teringin pula nak makan botok-botok. Hari tu Diyana minta-minta buatkan botok-botok.
Kebetulan ada ikan salmon bolehlah kakros membuatnya hari ini. Biasanya ikan tenggiri
yang di gunakan, kalau tak ada ikan kembong pun boleh juga. Botok-botok ini adalah
di antara makanan tradisi orang-orang Johor. Nak cerita lebih-lebih takut salah pula, rasanya
orang Johor lebih arif tentang botok-botok nih. Kakros ni tau makan aje.
Tapi memanglah sedap.. ada rasa pedas, masam, masin, manis dan pahit, semuanya cukup.
Daun-daun yang di guna dalam botok-botok ini semuanya mempunyai khasiatnya yang tersendiri.
Kalau makan sekali tu tak adalah....mesti kena makan selalu barulah tahu khasiatnya.

Botok-botok yang kakros buat ni menggunakan ikan salmon aje sebab ikan itu ajelah yang
mudah dapat kat sini. Daun-daun nya pulak akak gunakan salad campuran, daun kunyit dan
daun kesom. Memang tak adalah daun-daun ulam tu semua. Begitu juga dengan daun pisang
mahal ye kat sini.
Jadi tak dapatlah nak bungkus dengan daun pisang, akak terus susun daun-daun, rempah dan
ikan dalam mangkuk tahan panas dan tutup dengan plastik cling film. Masak ala-ala stim gitu
dalam microwave.

Bila dah teringat atau teringin nak makan tu mestilah kena buat sendiri kat sini. Walaupun tak ada
daun-daun ulam tu, tak ada daun pisang dan tak ada periuk kukus, masih jadik juga botok-botok
kakros. Haa....cuba ye jangan tak cuba. Meh kita semak resepi...


Bahan-bahan :
5 potong ikan tenggiri   (kakros guna 5 potong ikan salmon)

Bahan untuk di kisar :
1 biji bawang besar   }
2 ulas bawang putih   }
2 batang serai           }
3 biji buah keras       }  di kisar dengan hanya sedikit air
sedikit halia              }  (ramuan mesti pekat tak mahu cair ye)
sedikit lengkuas        }

Bahan-bahan lain yang di gunakan :
3 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu besar serbuk kunyit
sedikit air asam jawa pekat
1/2 cawan santan pekat
5 sudu besar kerisik
1/2 ketul gula melaka atau 4 sudu dark brown sugar
1 1/2 sudu besar garam

Antara Sayur/Ulam kampung yang biasa digunakan :                Sayur/Ulam yang kakros gunakan :
daun mengkudu                                                                       mixed salad dalam peket dari supermarket
daun kaduk                                                                             daun kunyit
pucuk bebuas                                                                          daun kesom
daun selasih/daun kemangi/lemon basil
daun kesom
daun kunyit
pucuk ubi kayu
daun tenggek burung
pucuk puding semangkuk
pucuk puding teh
daun salam/daun bay
pucuk betik
ulam raja
dan lain-lain lagi

Cara-cara :
Ikan salmon 5 potong tu kakros gaulkan dengan sedikit garam dan tuangkan
sedikit air asam limau ke atasnya.

Kemudian sediakan bahan-bahan untuk rempah, kisar semua bahan untuk di kisar
dengan hanya sedikit air, agak-agak mesin pengisar boleh jalan cukup ye.
Sebab kita hendakkan rempah yang pekat, tak mahu cair ye.
Tuangkan dalam bekas tahan panas dan satukan dengan rempah kari, serbuk kunyit,
air asam jawa pekat, santan pekat, kerisik, gula melaka yang di sagat atau boleh guna
dark brown sugar dan garam.
Gaul semua bahan hingga bercampur rata, masakkan dalam microwave selama 2 minit.
Hiriskan daun kunyit dan daun kesom halus halus gaulkan dalam rempah.

Dalam mangkuk tahan panas susunkan daun-daun yang di gunakan, letak setengah dari
bahan rempah kemudian letak ikan.
Kemudian letak lagi lebihan rempah atas ikan dan tutup dengan cling film.
Cucuk sekali dengan hujung pisau atas plastik cling untuk keluarkan wap.
Kemudian masakkan dalam microwave selama 8 minit.
Dah siap botok-botok microwave, hidangkan dengan nasi putih panas-panas.


tutup dengan cling-film


botok-botok sebelum dimasak


rempah botok-botok


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...