Tuesday, 28 February 2012

Daging Perap Bakar


Bahan-bahan :

12 ketul daging lembu tanpa tulang atau bertulang
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar lada hitam kasar
1 sudu besar garam
1/2 sudu besar serbuk bawang putih
2 sudu besar madu

Cara-cara :

Perap daging dengan garam, serbuk kunyit, lada hitam dan bawang putih.
Simpan bertutup dalam peti ais semalaman, lagi lama perap lagi sedap ye.
Panaskan oven terlebih dahulu (160 darjah) dan bakar daging selama 15 minit kemudian terbalikkan
sebelah bakar lagi 10 minit, tuangkan dua sudu madu ke atas daging rata-rata dan bakar
lagi 5 minit.
Bila menghidang hiriskan daging nipis-nipis, sedap di makan begitu sahaja atau cicah dengan
air asam.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...