Friday 23 March 2012

Daging Perap Bakar II


Bahan-bahan :

sekilo daging lembu yang di potong sederhana kecil
2 sudu besar serbuk bawang putih  
2 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar serbuk serai  
1 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar garam
2 sudu besar gula
2 sudu besar olive oil / minyak sayur
2 sudu besar madu

4 biji kentang yang besar
6 batang karot sederhana besar
1 sudu besar garam
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar madu
2 sudu besar olive oil / minyak sayur

Kentang dan karot potong dan di rebus sehingga lembut, toskan.
Gaulkan dengan garam, lada hitam, madu dan minyak.
Letakkan sekali keatas tray bersama daging dan bakar sehingga masak.

Cara-cara :

Perap daging dengan semua bahan kecuali madu semalaman
dalam bekas bertutup simpan dalam peti ais.
Lagi lama perap lagi sedap ye.
Panaskan oven 160 darjah dan bakar daging sehingga masak,
lama masa memasak bergantung kepada besar daging di potong.
Seeloknya jangan potong daging besar- besar sangat, kalau besar
nanti masak lama daging keras pulak.
Yang kat atas tu kakros masak 20 minit sebelah terbalikkan masak
lagi 20 minit, 5 minit terakhir tuangkan 2 sudu madu.
Kentang dan karot yang di rebus tu masukkan sekali semasa membakar ye.
Bila menghidang  potong nipis-nipis supaya senang nak makan, jiruskan
lebihan air/kuah daging yang keluar semasa kita membakar.
Kakros cicahkan Daging Perap Bakar ni dengan air asam, sedap nye
makan dengan nasi panas-panas.

*Kalau takut daging keras atau liat, bolehlah rebuskan dahulu daging tu sehingga
  lembut baru di perap dan di bakar ye. Kadang-kadang ada juga daging yang berurat di tengahnya,
  kalau dapat daging yang macam ni eloklah di rebus dahulu.

*Satu lagi cara ketuk dahulu daging dengan pengetuk daging sebelum di perap.



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...