Monday 12 March 2012

Ikan Bakar Tandoori


Bahan-bahan :

Seekor ikan salmon sederhana besar (guna ikan lain pun okay)
2 sudu besar rempah tandoori  }
1 sudu besar serbuk paprika   } gaul sekali untuk di sapu dalam ikan
1 sudu besar gula                    }
1 sudu besar garam          
1 sudu besar serbuk kunyit
jus lemon atau air asam limau

Cara-cara :

Kakros guna ikan salmon, nak guna ikan lain pun boleh jugak.
Bilas dengan jus lemon sekejap selepas ikan dicuci bersih.
Ikan di belah dua tengah kemudian di kelar, sapu garam kunyit luar dan dalam.
Sapu rata-rata di bahagian dalam ikan dengan rempah yang di campur tadi (rempah tandoori,
serbuk paprika dan gula).
Renjis sedikit minyak zaiton atau apa-apa minyak masak di atas ikan.
Bakar di dalam oven suhu 160 darjah sehingga ikan masak cantik.
Bila hendak makan perahkan sedikit jus lemon atau air asam limau ke atas ikan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...